Hastalıkların ilerlememesi ve tüketilen besinlerden kaynaklı komplikasyonların oluşmaması için özel beslenme programlarının uygulanması gereklidir. Sağlığını geri kazanmak ve ihtiyacı olan günlük enerjiyi sağlayabilmek için var olan hastalığın şartlarına uygun olarak diyet listesi hazırlanmalıdır. Kronik ve kompleksli hastalıklarda danışanın hastalık derecesi ve yaşam koşulları dikkate alınarak diyetisyen eşliğinde hastalığa uygun beslenme alışkanlığı kazandırılmaktadır. Hastanın beslenme düzenini sağlaması ve hastalığına göre besinleri tüketmesi tedavi sürecini olumlu yönde etkileyerek hastalığın ilerlemesinin önüne geçmektedir. Günümüzde yaygın olarak bulunan hastalıklara değinerek bu hastalıklarda nasıl bir beslenme programı hazırlandığını inceleyelim;

Diyabette Beslenme

Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, Tip 1 ve tip 2 diyabet olarak iki turdur. Tip 1 diyabet, insülin hormonu tedavisi gerektiren ve genelde çocukluk veya gençlik yaşlarında ortaya çıkan turudur. Tip 2 diyabet ise pankreas bezinden insülin hormonu salınımı vardır ancak çeşitli sebeplerle yetersizdir veya etkisizdir genelde orta ve üstü yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Yanlış beslenme alışkanlıkları, genetik yetkinlik, hareketsizlik ve şişmanlık özellikle tip 2 diyabet riskini artıran faktörlerdir. Diyabet kronik bir hastalıktır ve ömür boyu devam eder. Diyabetin en önemli tedavi unsurlarından biri tıbbi beslenme tedavisidir. Tıbbi beslenme tedavisi de ömür boyu devam ettirilmelidir. Beslenme tedavisinde öğün düzeni ve porsiyon kontrolü son derece önemlidir. Diyabetin tıbbi beslenme tedavilerinden biri de karbonhidrat sayımı yöntemidir. Karbonhidrat sayımı yöntemi diyabetlinin yaşantısını ve beslenme düzenini daha esnek hala getiren bir yöntemdir. Diyabetli kişi, sık kan şekeri takibi ile kan şekerini, dolayısıyla da beslenmesini daha iyi kontrol edebilmektedir. Kontrollü diyabet, komplikasyonların gelişme riskini azaltır. Diyetisyenimiz, kişisel sağlık problemlerinize göre beslenme programı hazırlamaktadır.

Kalp Hastalıklarında Beslenme

Düzensiz beslenmek, aşırı alkol alımı, sigara kullanmak, aşırı yağlı şekerli beslenmek, hareketsiz bir yaşantı, stres, genetik yatkınlıklar kalp ve damar rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilir. Yüksek kolesterol, ateroskleroz durumları kalp krizi riskini artırmaktadır Doğru ve dengeli beslenme tarsin ile yaşantınızda ufak değişiklikler ile birlikte daha sağlıklı olabilirsiniz. Diyetisyenimiz ideal kilonuza ulaşacağınız ve size özgü sağlıklı beslenme programları hazırlamaktadır.

Hipertansiyonda Beslenme

Kan dolaşımını sağlayan basıncın artması durumunda yüksek tansiyon (hipertansiyon) oluşur. Genetik olarak yatkın kişilerde (Ailesinde hipertansiyon olan kişiler),şişmanlık problemi olan kişilerde, yanlış ve düzensiz beslenen kişilerde, aşırı ilaç kullanan kişilerde, stresli yapıya sahip olan kişilerde, sigara kullanan kişilerde diyabet (Şeker hastalığı) olan kişilerde, alkol kullanan kişilerde, yetersiz fiziksel aktivite yapmayan kişilerde, gebelik döneminde menopoz döneminde görülme oranı yüksektir. Sağlıklı beslenme, ideal kilo durumu, dengeli beslenme, yasam tarzında ufak değişiklikler ile hipertansiyon durumu olumlu sonuçlanabilir. Diyetisyenimiz kişisel sağlık problemlerinize göre beslenme programı hazırlamaktadır.

Diğer Hastalıklarda Beslenme

Sağlıklı beslenmek kişinin kendisi için yapacağı en büyük yatırımdır. Özellikle sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar beslenme ile doğru yoldan ilişkilidir. Mide ve ince bağırsak problemleri gibi, mide yanması, reflü, gastrit, ülser, karaciğer hastalıkları, karaciğer yağlanması, bağırsak ve emilim problemleri gibi, bağırsak tembelliği, kabızlık (kostipasyon) problem, irritable bağırsak sendromu, demir eksikliği, metabolizma problemleri gibi, gut rahatsızlığı ,böbrek hastalıkları, migren, kanser, tiroit rahatsızlığı tedavi sürecinde kişiye özgü sağlıklı bir beslenme programına ihtiyaç duyar. Diyetisyenimiz sizin sağlık durumunuza özel beslenme programı hazırlamaktadır.

Metabolik Sendromda Beslenme

Şişmanlık, diyabet, kalp hastalığı, hormonla problemler, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon sorunlarının bir arada görülebildiği hastalıklar grubuna metabolik hastalık tablosu adi verilir. Bel çevresi erkeklerde 102 cm’den, kadınlarda 88 cm’den fazla ise, tansiyon sonuçları 130/85 ‘ten yüksek ise, trigliserit seviyesi 150 mg/dl den yüksek ise, HDL Kolesterolü erkeklerde 40 mg/dl, kadınlarda 50 mg/dl den az ise veya Açlık kan şekeri 110-125 mg/dl arasında ise metabolik hastalık tablosu görülme riski artmaktadır. Şişmanlığın artması ile de metabolik hastalık tablosu görülme riski de beraberinde artmaktadır. Metabolik sendromda beslenme ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapılarak etkin, sağlıklı ve dengeli bir beslenme tedavisi uygulanması şarttır.